Pre niekoho sú to len obyčajné predjedlá, no pre nás je pojem „antipasto“ veľmi dôležitý. Ak totiž donesiete zákazníkovi na stôl chutné a dobre vyzerajúce predjedlo, veľa to prezradí aj o vašej pripravenosti hlavného chodu. A keďže talianska kuchyňa nám už dlhé roky slúži ako inšpirácia pri tvorbe jedál, rozhodli sme sa do nášho jedálnička priniesť tradičný prvý chod formálneho talianskeho jedla a už podľa názvu je jasné, že našou antipastou je obľúbený bochník s názvom Focaccia, ktorému bude venovaný dnešný špeciálny článok z novej rubriky „Zoznámte sa s jedlom“.
V dnešnom 21. storočí sa stretnete s rôznymi druhmi tejto ľahkej pochúťky a vďaka šikovným ľudom bola základná receptúra – upečený chlieb s plochým tvarom a jemným vnútrom, premazaný olivovým olejom doplneným o rôzne bylinky – vylepšená požiadavkami samotných kuchárov. No ešte predtým ako sa tak stalo, Focaccia zdobila jedálniček ľudí už dávno pred našim letopočtom a vďaka vášmu záujmu, objavovať stále nové zákutia gastronómie, zdobí aj ten náš. No stále váhate a chceli by ste sa sa o Focacciii dozvedieť viac? Nechajte to na nás. Tento nezvyčajný gastronomický trend pripomínajúci pizzu je čoraz viac chápaným pokrmom po celom svete a preto nastal čas sa s ním lepšie zoznámiť. Potom vám už nič nebude brániť ho ochutnať a zistíte, že presne to isté, čo platí pri našich pizzách, platí aj tu – nie je chlieb ako chlieb.
Zdroj: tuscookany.com
Hľadať pôvod nie je pri takomto predjedle nijak náročné. Odpoveďou je vo väčšine prípadoch územie dnešného Talianska ešte pred vznikom Rímskej ríše. To by vám však povedali taliani a v Grécku je verzia trochu iná. Chlieb vraj pochádza od nich a prvé kusy piekli už v Starovekom Grécku na začiatku prvého tisícročia pred n.l., no niektoré pramene uvádzajú za stvoriteľa plochého guľatého cesta Peržanov. Ale kde sa skrýva skutočná pravda?
Už v časoch pred úsvitom ľudskej civilizácie sa na Blízkom východe piekol podobný plochý a nekvasený chlieb, ktorý sa rozšíril do Perzie a odtiaľ ešte stále putuje po celom svete. Aj z toho dôvodu je náročné uviesť konkrétnu kultúru zodpovednú za prvé bochníky Focaccia, pretože jeho históriu nájdeme okrem iného aj v Turecku, Francúzsku či Španielsku.
Jednou z najväčších indícií odhalenia skutočného pôvodu je historicky prvý recept na nekvasenú Focacciu. Z neho vyplýva, že cesto nadobudlo objem prirodzene len na základe správneho podnebia vo vnútrozemí. O veľkú časť prípravy cesta sa takomto prípade postaral menej hustý vzduch, ktorý sprevádzal obyvateľov vnútrozemia každý jeden deň. Tak či onak, názov Focaccia je priamo odvodený z rímskych slov „panis focacius“. Panis znamená chlieb, zatiaľ čo focacius značilo pec/krb. Aj preto sa za pôvodcu vo všeobecnosti považujú Taliani a tak to podľa všetkého ostane už navždy.
Práve Rimania totiž zmiešali jednoduchý recept pozostávajúci z hrubej múky, olivového oleja, vody, malého množstva droždia, soli a rôznymi bylinkami. Pokrm bol vo väčšine prípadoch používaný na namáčanie do slaných polievok vyrobených jednoducho len z vody, octu a prípadne olivového oleja. Síce to neznie príliš chutne, práve Focaccia dodávala ľudom fyzicky tvrdo pracujúcim potrebnú výživu za naozaj lacno s dostatočným pocitom nasýtenia.
Vo všeobecnosti platí pravidlo, že kôrka klasickej pizze v talianskom štýle nepresahuje viac ako polovicu palca, zatiaľ čo pri Focacciii je o približne jednu štvrtinu hrubšia. Rozdiel nájdeme aj pri servírovaní. Pri Focacciii môžete pokojne zvoliť izbovú teplotu a vychutnať si ju môžete v studenom i čerstvo upečenom stave.
Ďalším rozdielom sú ingrediencie – Focaccia znamená chlieb s trochou polevy a pizza je naopak polevou s trochou chleba. Stručné a výstižné vysvetlenie, ku ktorému stačí pridať to správne cesto. O našich pizzách sme vám už prezradili všetko potrebné, takže prípravu cesta už poznáte. Pri Focacciii volíme hrubšiu múku s vysokým obsahom lepku a nezabúdame ani na panenský olivový olej, droždie, bylinky, korenie a soľ. Bez týchto ingrediencií by Focaccia nebola tou pravou a práve tým sa odlišuje od našej chrumkavej pizze.
Pripravovať kvaskové cesto každý deň z pravých talianskych surovín, je pre nášho pizzéra, Jakuba Hoffera priorita a základ, od ktorého sa odvíja všetko podstatné. Prípravu cesta až po upečenie preto neberie na ľahkú váhu a vrství ju surovinami, ktoré sa parádne dopĺňajú. Ale mali ste už česť stretnúť sa s našimi Focacciami? Či áno alebo nie, momentálne si u nás môžete objednať tri druhy a postupom času k ním pridáme ďalšie.
Focaccia calabrese
O Focacciach by sme vám mohli napísať veľa pozitívnych slov, ale stále sú to len slová. A to, či sme ich premenili na skutky už musíte zistiť vy. Takéto výnimočné antipasti v našom podaní si určite zamilujete a vaše brucho zaručene nesklameme. Stačí otvoriť našu aplikáciu alebo nám môžete zavolať, a výber tej správnej Focaccie už necháme na vašich preferenciách. Tešíme sa na vaše návštevy.