Pre niekoho sú to len obyčajné predjedlá, no pre nás je pojem „antipasto“ veľmi dôležitý. Ak totiž donesiete zákazníkovi na stôl chutné a dobre vyzerajúce predjedlo, veľa to prezradí aj o vašej pripravenosti hlavného chodu. A keďže talianska kuchyňa nám už dlhé roky slúži ako inšpirácia pri tvorbe jedál, rozhodli sme sa do nášho jedálnička priniesť tradičný prvý chod formálneho talianskeho jedla a už podľa názvu je jasné, že našou antipastou je obľúbený bochník s názvom Focaccia, ktorému bude venovaný dnešný špeciálny článok z novej rubriky „Zoznámte sa s jedlom“.
V dnešnom 21. storočí sa stretnete s rôznymi druhmi tejto ľahkej pochúťky a vďaka šikovným ľudom bola základná receptúra – upečený chlieb s plochým tvarom a jemným vnútrom, premazaný olivovým olejom doplneným o rôzne bylinky – vylepšená požiadavkami samotných kuchárov. No ešte predtým ako sa tak stalo, Focaccia zdobila jedálniček ľudí už dávno pred našim letopočtom a vďaka vášmu záujmu, objavovať stále nové zákutia gastronómie, zdobí aj ten náš. No stále váhate a chceli by ste sa sa o Focacciii dozvedieť viac? Nechajte to na nás. Tento nezvyčajný gastronomický trend pripomínajúci pizzu je čoraz viac chápaným pokrmom po celom svete a preto nastal čas sa s ním lepšie zoznámiť. Potom vám už nič nebude brániť ho ochutnať a zistíte, že presne to isté, čo platí pri našich pizzách, platí aj tu – nie je chlieb ako chlieb.
Hľadať pôvod nie je pri takomto predjedle nijak náročné. Odpoveďou je vo väčšine prípadoch územie dnešného Talianska ešte pred vznikom Rímskej ríše. To by vám však povedali taliani a v Grécku je verzia trochu iná. Chlieb vraj pochádza od nich a prvé kusy piekli už v Starovekom Grécku na začiatku prvého tisícročia pred n.l., no niektoré pramene uvádzajú za stvoriteľa plochého guľatého cesta Peržanov. Ale kde sa skrýva skutočná pravda?
Už v časoch pred úsvitom ľudskej civilizácie sa na Blízkom východe piekol podobný plochý a nekvasený chlieb, ktorý sa rozšíril do Perzie a odtiaľ ešte stále putuje po celom svete. Aj z toho dôvodu je náročné uviesť konkrétnu kultúru zodpovednú za prvé bochníky Focaccia, pretože jeho históriu nájdeme okrem iného aj v Turecku, Francúzsku či Španielsku.
Jednou z najväčších indícií odhalenia skutočného pôvodu je historicky prvý recept na nekvasenú Focacciu. Z neho vyplýva, že cesto nadobudlo objem prirodzene len na základe správneho podnebia vo vnútrozemí. O veľkú časť prípravy cesta sa takomto prípade postaral menej hustý vzduch, ktorý sprevádzal obyvateľov vnútrozemia každý jeden deň. Tak či onak, názov Focaccia je priamo odvodený z rímskych slov „panis focacius“. Panis znamená chlieb, zatiaľ čo focacius značilo pec/krb. Aj preto sa za pôvodcu vo všeobecnosti považujú Taliani a tak to podľa všetkého ostane už navždy.
Práve Rimania totiž zmiešali jednoduchý recept pozostávajúci z hrubej múky, olivového oleja, vody, malého množstva droždia, soli a rôznymi bylinkami. Pokrm bol vo väčšine prípadoch používaný na namáčanie do slaných polievok vyrobených jednoducho len z vody, octu a prípadne olivového oleja. Síce to neznie príliš chutne, práve Focaccia dodávala ľudom fyzicky tvrdo pracujúcim potrebnú výživu za naozaj lacno s dostatočným pocitom nasýtenia.
Vo všeobecnosti platí pravidlo, že kôrka klasickej pizze v talianskom štýle nepresahuje viac ako polovicu palca, zatiaľ čo pri Focacciii je o približne jednu štvrtinu hrubšia. Rozdiel nájdeme aj pri servírovaní. Pri Focacciii môžete pokojne zvoliť izbovú teplotu a vychutnať si ju môžete v studenom i čerstvo upečenom stave.
Ďalším rozdielom sú ingrediencie – Focaccia znamená chlieb s trochou polevy a pizza je naopak polevou s trochou chleba. Stručné a výstižné vysvetlenie, ku ktorému stačí pridať to správne cesto. O našich pizzách sme vám už prezradili všetko potrebné, takže prípravu cesta už poznáte. Pri Focacciii volíme hrubšiu múku s vysokým obsahom lepku a nezabúdame ani na panenský olivový olej, droždie, bylinky, korenie a soľ. Bez týchto ingrediencií by Focaccia nebola tou pravou a práve tým sa odlišuje od našej chrumkavej pizze.
Pripravovať kvaskové cesto každý deň z pravých talianskych surovín, je pre nášho pizzéra, Jakuba Hoffera priorita a základ, od ktorého sa odvíja všetko podstatné. Prípravu cesta až po upečenie preto neberie na ľahkú váhu a vrství ju surovinami, ktoré sa parádne dopĺňajú. Ale mali ste už česť stretnúť sa s našimi Focacciami? Či áno alebo nie, momentálne si u nás môžete objednať tri druhy a postupom času k ním pridáme ďalšie.
Focaccia calabrese
O Focacciach by sme vám mohli napísať veľa pozitívnych slov, ale stále sú to len slová. A to, či sme ich premenili na skutky už musíte zistiť vy. Takéto výnimočné antipasti v našom podaní si určite zamilujete a vaše brucho zaručene nesklameme. Stačí otvoriť našu aplikáciu alebo nám môžete zavolať, a výber tej správnej Focaccie už necháme na vašich preferenciách. Tešíme sa na vaše návštevy.